Odlučovač tuků – OT nebo LT
Odlučovač tuků, podle ČSN EN 1825 lapák tuků, se používá pro čištění odpadních vod obsahujících tuky a oleje (EL – extrahovatelné látky = tuky a oleje).
Použití je pro čištění vod:
– ze školních a závodních kuchyní
– z restaurací (restauračních kuchyní)
– z hotelů (hotelových kuchyní)
– z vývařoven
– z jídelen a menz (bez kuchyně)
– také z cukráren, výroben lahůdek
– z provozů na zpracování masa
– i z jiných provozů zpracovávajících tuky a oleje
Lapol pro kuchyně, lapol pro restauraci, odlučovač tuku, lapač tuků – to vše je název pro lapák tuku podle ČSN EN 1825.
Pro lapáky tuků platí evropská norma EN 1825:
Norma: ČSN EN 1825 Lapáky tuků
– část 1 Navrhování a zkoušení (pro výrobu lapáků tuku)
– část 2 Volba jmenovité velikosti, instalace, provoz a údržba (pro projektování a provoz lapáků)
V normě ČSN EN 1825-2 jsou požadavky a pokyny pro volbu velikosti lapáků, jejich použití, osazování, napojení na potrubí, též pro instalaci, provoz, kontrolu a údržbu lapáků tuku.